Als je in Nederland werknemer bent en minstens twee jaar voor jouw werkgever hebt gewerkt, dan is het fijn om te weten dat je recht hebt op een transitievergoeding zodra jouw contract eindigt. Een transitievergoeding is een betaling die jouw werkgever aan je moet doen als jouw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd om redenen buiten jouw controle, zoals ontslag, het verlopen van een tijdelijk contract of een wederzijds akkoord. In deze blogpost bespreken we wat een transitievergoeding precies is, hoe deze te berekenen en enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden. Lees snel verder en kom alles te weten over een transitievergoeding!

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een financiële compensatie die jouw werkgever aan je moet betalen als jouw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Het doel van deze overgangsvergoeding is om je te helpen nieuw werk te vinden en om je te compenseren voor het verlies van jouw baan. Hiermee is de transitievergoeding dus als het ware bedoeld om jouw vaste lasten te kunnen blijven betalen na het verlies van werk. De hoogte van de transitievergoeding is gebaseerd op jouw maandelijkse salaris en het aantal jaren dat je voor jouw werkgever hebt gewerkt.

Hoe bereken je een transitievergoeding?

Het berekenen van een transitievergoeding in Nederland kan een beetje ingewikkeld zijn, omdat het afhangt van een aantal factoren, waaronder jouw maandsalaris, het aantal jaren dat je voor jouw werkgever hebt gewerkt en je leeftijd. De basisformule voor het berekenen van een transitievergoeding is echter als volgt:

0,33 x Maandsalaris x Aantal gewerkte jaren

Bijvoorbeeld, als je vijf jaar voor jouw werkgever hebt gewerkt en jouw maandsalaris is €2.500, dan zou jouw overgangsvergoeding zijn:

0,33 x €2.500 x 5 = €4.125

Het is hierbij belangrijk op te merken dat het maximale bedrag voor de overgangsvergoeding €84.000 of één jaarsalaris is, afhankelijk van wat hoger is. Daarnaast heb je recht op een hogere overgangsvergoeding als je 50 jaar of ouder bent en ten minste 10 jaar voor jouw werkgever hebt gewerkt. De formule voor het berekenen van een hogere overgangsvergoeding is dan ook:

0,5 x Maandsalaris x Aantal gewerkte jaren boven 10

Belangrijke zaken om in gedachten te houden

Er zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden als het gaat om overgangsvergoedingen in Nederland. Ten eerste, als je binnen zes maanden na beëindiging van jouw vorige contract een nieuw arbeidscontract wordt aangeboden door jouw werkgever, heb je mogelijk geen recht op een transitievergoeding. Ten tweede, als je wordt ontslagen vanwege ernstig wangedrag, zoals diefstal of geweld, heb je mogelijk geen recht op een overgangsvergoeding. Tot slot is het belangrijk op te merken dat jouw werkgever bij wet verplicht is om een transitievergoeding uit te keren. Gebeurd dit niet? Dan kan je hiervoor een rechtszaak aanspannen.